Arrangementer efterår/vinter 2016-2017

Kommende arrangementer

Torsdag d. 19. januar kl. 19 i Felix. Alberti, storsvindleren fra Lejre                    Kaare R. Skou, der netop har udgivet en bog om P. A. Alberti, vil fortælle historien om P. A. Alberti, justitsminister fra 1901 til 1908, i 1908 meldte han sig selv til politiet. Han havde bedraget for 15 millioner kr, – i nutidskroner svarer det til en lille milliard.

Tirsdag den 7. februar 2017 klokken 19.00 i Felix. Fredningerne i Lejreområdet.
Bent Gottfredsen vil fortælle om fredningerne i vores kommune. Deres udstrækning, baggrunden for fredningerne, deres indhold og deres begrænsninger. Alt sammen krydret med billeder

Torsdag den 2. marts 2017 klokken 19.00 i Felix. Generalforsamling
Efter generalforsamlingen vil Rikke Falck, Egholm Gods, fortælle om godsets historie. Særskilt indbydelse vil blive sendt til medlemmerne

Torsdag den 6. april 2017 klokken 19.00 i Felix. Beowulf i Lejre
Ejner Hauberg vil fortælle om Beowulfs historie, indhold og de samfundsmæssige og personlige værdier i digtet

——————————————————————————————————–

Se billeder, referater m.m. fra tidligere arrangementer under menupunktet “Foreningen”

——————————————————————————————————-

Christian Bayer i Lejre, 1854 – 1929

Af Olav Sejerøe

Christian Bayer besøgte Lejre i mere end 70 år. Han var en habil kunstner og har med sin mange billeder, især akvareller, givet et godt billede af egnen omkring Allerslev, Højby og Gl. Lejre, sådan som den så ud for godt og vel 100 år siden. Olav Sejerøe har i et stort afsnit i bogen sammenstillet nutidige fotografier med Bayers billeder, så man kan se hvor meget og nogle gange hvor lidt egnen har forandret sig gennem mere end 100 år.

Bogen er udgivet af Lejre Historiske Forening og kan købes hos Olav Sejerøe, olav@sejeroe.com, hos sekretæren i Lejre Historiske Forening, Anni Larsen, annilejre@email.dk, på Lejre Museum, i Sagnlandet Lejre eller hos Dagli`Brugsen i Lejre. Pris: 80,- kr

CCI19082016

Tegninger fra Lejre og omegn

Tegninger fra Lejre-egnen

I midten af 1990-erne fik Jørgen Olsen den idé, at man skulle opleve kulturen på stedet, hvor de fandtes. Det var begyndelsen til ” Det historiske landskab – Museet uden vægge”

I forordet til projektet siges det: Lejre-området omfatter kulturspor så langt tilbage, som mennesker har befolket, hvad der nu hedder Danmark, og træder med flere og flere synlige spor efter sig ind i historien i vikingetiden og i århundreder før og efter. Sagnhistorien udpeger Lejre, som den første hovedstad i riget, og udgravninger og fund bekræfter nu med stigende styrke, hvad der før var en myte.

Derfor behøver Lejre-området ikke at komme på museum, men udgør i sig selv et levende museum uden vægge, hvor rige kulturspor fra afgørende historiske perioder dokumenteres i marken, og hvor et moderne lokalsamfund lukker dørene op for at fortælle historien.

I forbindelse med projektet blev der lavet omkring 50 foldere med korte fortællinger om de forskellige historiske steder. Desuden blev der sat en del egetræspæle med fortællingen på stederne.

Også i forbindelse med projektet lavede Poul Ørsted Pedersen en masse tegninger der var illustrationer i folderne.

En del af tegningerne er lavet til en udstilling som forvaltes af Lejre Kunstforening. Det er planen , at udstillingen skal vises rundt omkring i kommunen. For øjeblikket er tegningerne udstillet på Bøgebakken i Allerslev.

En del af disse tegninger er også udgivet i et hæfte som kan købes for 30 kr. i forbindelse med udstillingerne.

Desforuden kan de købes hos bestyrelsen for Lejre Historiske Forening.

Detreköys: Erindringer fra lejre - egnen kan stadig købes. Henvendelse til Anni Larsen, Søndergårdsvej 16, Allerslev, 4320 Lejre, tlf. 46 48 07 25, e-mail: annilejre@email.dk

Detreköys: Erindringer fra lejre – egnen kan stadig købes. Henvendelse til Anni Larsen, Søndergårdsvej 16, Allerslev, 4320 Lejre, tlf. 46 48 07 25, e-mail: annilejre@email.dk