Arrangementer 2019 – 20

Efteråret 2019

Louise Liv Holm, natur-og kulturvejleder, Nationalparken Skjoldungernes Land, fortæller om sin måde at formidle sagn og myter på og om Jim Lyngvilds billeder fra Nationalmuseets Vikingeudstilling.

Mandag d. 21. oktober 2019 kl. 19 i Felix

Rundvisning i Nationalmuseets vikingeudstilling (med Jim Lyngvilds billeder) ved en museumsinspektør, maks. 25 deltagere. Tilmelding til Hans Jørgen L. Larsen på lychlarsen@hotmail.com eller 51 94  88 67 senest d. 23. oktober; pris: 140,- kr pr deltager, betales inden rundvisningen.

Torsdag d. 31. oktober kl. 14 på Nationalmuseet. Vi mødes i forhallen til museet.

Hans Trier, Slagelse: Den spanske Syge i Danmark og på Rosklide egnen. NB Entré for medlemmer af de lokalhistoriske foreninger: 50,- kr, for ikke-medlemmer: 75,- kr inkl. kaffe og kage. Foredraget er et fællesarrangement for de tre lokalhistoriske foreninger og Lejre Bibliotek og Arkiv.

Tirsdag d. 5. november kl. 19 i Felix

Hans Jørgen L. Larsen, Lejre: Kalmarunionen i anledning af Foreningen Nordens 100-års jubilæum. Foredraget er et fællesarrangement for de tre lokalhistoriske foreninger og Lejre Bibliotek og Arkiv.

Onsdag d. 27. november kl. 19.30 på Hvalsø Bibliotek

Vinter – forår 2020

Lars Holten, direktør Sagnlandet, fortæller om halbyggeriet i Sagnlandet og hvad de har lært af det.

Tirsdag d. 28. januar 2020 kl. 19. Vi mødes uden for velkomstcentret, Sagnlandet

Generalforsamling og efterfølgende foredrag ved Morten Højsgaard, direktør for ROMU: ”Med andre øjne: Religions- og kulturmøder i Gl. Lejre”.

Onsdag d. 26. februar kl. 19. i Felix

Kaare R. Skou og Hans Jørgen L. Larsen, Lejre: Besættelsen for 80 år siden – var nordmændene helte og vi danskere krystere?

Torsdag d. 16. april kl. 19 i Felix

——————————————————————————————————

Se billeder, referater m.m. fra tidligere arrangementer under menupunktet “Foreningen”

Christian Bayer i Lejre, 1854 – 1929

Af Olav Sejerøe

Christian Bayer besøgte Lejre i mere end 70 år. Han var en habil kunstner og har med sin mange billeder, især akvareller, givet et godt billede af egnen omkring Allerslev, Højby og Gl. Lejre, sådan som den så ud for godt og vel 100 år siden. Olav Sejerøe har i et stort afsnit i bogen sammenstillet nutidige fotografier med Bayers billeder, så man kan se hvor meget og nogle gange hvor lidt egnen har forandret sig gennem mere end 100 år.

Bogen er udgivet af Lejre Historiske Forening og kan købes hos Olav Sejerøe, olav@sejeroe.com, hos sekretæren i Lejre Historiske Forening, Anni Larsen, annilejre@email.dk, på Lejre Museum, i Sagnlandet Lejre eller hos Dagli`Brugsen i Lejre. Pris: 80,- kr

CCI19082016

Tegninger fra Lejre og omegn

Tegninger fra Lejre-egnen

I midten af 1990-erne fik Jørgen Olsen den idé, at man skulle opleve kulturen på stedet, hvor de fandtes. Det var begyndelsen til ” Det historiske landskab – Museet uden vægge”

I forordet til projektet siges det: Lejre-området omfatter kulturspor så langt tilbage, som mennesker har befolket, hvad der nu hedder Danmark, og træder med flere og flere synlige spor efter sig ind i historien i vikingetiden og i århundreder før og efter. Sagnhistorien udpeger Lejre, som den første hovedstad i riget, og udgravninger og fund bekræfter nu med stigende styrke, hvad der før var en myte.

Derfor behøver Lejre-området ikke at komme på museum, men udgør i sig selv et levende museum uden vægge, hvor rige kulturspor fra afgørende historiske perioder dokumenteres i marken, og hvor et moderne lokalsamfund lukker dørene op for at fortælle historien.

I forbindelse med projektet blev der lavet omkring 50 foldere med korte fortællinger om de forskellige historiske steder. Desuden blev der sat en del egetræspæle med fortællingen på stederne.

Også i forbindelse med projektet lavede Poul Ørsted Pedersen en masse tegninger der var illustrationer i folderne.

En del af tegningerne er lavet til en udstilling som forvaltes af Lejre Kunstforening. Det er planen , at udstillingen skal vises rundt omkring i kommunen. For øjeblikket er tegningerne udstillet på Bøgebakken i Allerslev.

En del af disse tegninger er også udgivet i et hæfte som kan købes for 30 kr. i forbindelse med udstillingerne.

Desforuden kan de købes hos bestyrelsen for Lejre Historiske Forening.

Detreköys: Erindringer fra lejre - egnen kan stadig købes. Henvendelse til Anni Larsen, Søndergårdsvej 16, Allerslev, 4320 Lejre, tlf. 46 48 07 25, e-mail: annilejre@email.dk

Detreköys: Erindringer fra lejre – egnen kan stadig købes. Henvendelse til Anni Larsen, Søndergårdsvej 16, Allerslev, 4320 Lejre, tlf. 46 48 07 25, e-mail: annilejre@email.dk